A KINTI CSAVARGÁS VESZÉLYEI

Elüti egy autó
A leggyakoribb halálesetek egyike ez. Mindegy, hogy a cica hibája (kirohan az autó elé), vagy az autósé (direkt felgyorsít, ha macskát lát maga előtt), a végeredmény ugyanaz.

Megmérgezik
A legfőbb indok az, hogy a kijárós cica átjár az ő kertjébe, és összepiszkítja azt. Persze vannak ez ellen humánusabb megoldások is (macskazavaró spray, vagy akár saját macska tartása)

Ellopják
Általában a fajtatiszta, vagy különösen szép, fiatal cicákra leselkedik ez a veszély. Segítség lehet a nyakörv és a chip, de az se ad 100%-os védelmet sajnos.

Elkóborol
Főleg fiatal, játékos cicáknál fordulhat elő, hogy a játék hevében túl messzire megy, és már nem talál haza. A megoldás, hogy túl fiatalon- vagy egyáltalán ne engedd ki.

Elkapja egy kutya, vagy összeverekedik más macskákkal
Ez minden kijárós cicára veszélyes, a fiatalokra azért, mert túl merészek, az idősebbek viszont már lassabbak. A macskák is, főleg az ivaros kandúrok komoly sérüléseket okozhatnak egymásnak: leharapott fül, kikapart szem és társaik. Az ivartalanítás sokat segít ezen, de mindentől az sem véd.

Betegségek
A verekedések és sérülések nem csak önmagukban veszélyesek, hanem mert fertőzést is hordozhatnak magukban. Tipikusan ilyen sérüléseken keresztül terjed a macska-AIDS, a FIV, FIP és FeLV. De veszettséget is elkaphatnak. A rendszeres oltások ezen ellen elvileg védelmet adnak, de persze semmi sem biztos.

Összességében egy kijárós macska életkora a felét sem éri el a lakásban tartott cicáénak. Míg egy benti cica 18 évet, vagy többet is élhet, addig egy kijárós cica átlagéletkora mindössze 4-6 év.

forrás: Macska_fogó

Vissza