Ápolás és táplálás!

A sziámi egy rendkívül könnyen tisztán tartható cicafajta. Aljszőrzete nincs, a szőre pedig rövid és finom tapintású. Legalább heti egyszer fésüld át a bundáját, hogy az elhulló szőrével ne legyen tele a lakás. A szőrhullás mértékét nagyban befolyásolhatja a táplálék minősége.
Nyers kosztolás esetében a boltokban kapható húsoktól nincs félnivaló, sertéshúst viszont tilos nyersen adni a macskának (és a kutyának is), mivel az Aujeszky-féle betegség vírusát tartalmazhatja - ugyanez benne lehet a nem ellenőrzött vadhúsokban is -, ami súlyos betegséget okozhat, a vírusok azonban hőkezelés hatására teljesen elpusztulnak, továbbá a férgesség veszélye is fennáll. A macska egyebek mellett teljes életet tud élni hőkezelt húsokkal. Csirkehús jól megmosva szabad csak a cicáknak adni, elkerülve ezzel egy esetleges szalmonellafertőzést - de ha biztosra akar menni az ember, akkor a hús leforrázással teljesen tisztává tehető. A macska húsevő, ám nem igaz, hogy kizárólag arra van szüksége. A csak húson tartott állatnál - a színhús alacsony jód- és kalciumtartalma miatt - visszafordíthatatlan csontdeformációt okozó vitaminhiány alakulhat ki, melyet hozzátáplálással kell kiküszöbölnünk.
A száraztáp mellett a macska vízigénye megnő, de egyes állatok nem szeretnek inni, azonban, ha odafigyelünk arra, hogy eleget igyon, nem lesz baja. Ha elutasítja a csapvizet, akkor az ásványvíz helyett macskavizet vagy macskaitalt adhatunk neki, az itatótálkáját tartsuk tisztán, lehetőleg nem túl hideg, friss víz legyen mindig előtte.
Minden macska addikcióra hajlamos, ha megszeret egy ételt, és huzamosabb ideig csak azt kapja enni, akkor nem hajlandó mást elfogyasztani – városi legenda csupán, hogy bizonyos tápgyártók függőséget okozó anyagokat „csempésznek” a termékeikbe.

Vissza