Érdekes tények a klasszikus sziámikról - lehet, hogy ezekről nem is tudtál?

Attól eltekintve, hogy a Susi és Tekergő című Disney rajzfilmben nem túl kedves cicáknak mutatták be őket, egy sziámi igazi kis szeretetbomba és végtelenül kedves is. Ezek a kékszemű csodák jól ismertek a balerina-szerű alakjukról, krémes bézs színű bundájukról és az őket a többi fajtától jól megkülönböztető „foltjaikról”. Ezektől a tényektől eltekintve, íme, néhány szórakoztató és talán kevésbé ismert tény, hogy jobban megismerhesd ezt a kedves fajtát:

1) Kék?!

Azok a gyönyörű kék szemek bizony nem véletlenül kékek. A bundájuk mintázatáért felelős gén korlátozza a szemükben található pigmentek számát, ezáltal létrehozva a fajta különös ismertetőjegyét: a türkizkék szemszínt.

2) Nem hallasz?

Bizony, ezek a cicák nagyon sokat beszélnek és ebben nem különösebben zavartatják magukat. A sziámik sokszor szólnak a tulajdonosukhoz, kifejezik neki az érzéseiket és vágyaikat – egy gondos gazdi pedig már a nyávogás típusából tudja, mit is szeretne négylábú kedvence. Ha egy kedves és vagány cicát keresel magad mellé társnak, akkor ez a fajta a tökéletes választás számodra!

3) Szükségem van rád!

A sziámi imádja a társaságot és rosszul viseli, ha napközben rutinszerűen magára hagyjuk. Sajnos, ilyen esetekben nem ritka a depresszióssá váló cica sem . Ha a sziámi mellett döntesz meglátod majd, milyen büszkén követ amerre csak mész a lakásban. Szelíd és tündéri természete miatt nagyon jól kijön a gyerekekkel, így nagyobb családba is bátran ajánljuk!

4) Óvatosan, érzékeny vagyok!

A sziámik hófehéren látják meg a napvilágot, a foltjaik kb. 4 hetesen kezdenek látszódni, a hőérzékeny gén ekkor kezd „dolgozni” bennük. Az alap sziámi színjegyek (fóka, csokoládé, kék és lila) ennek eredményeként jelennek meg a testük hűvösebb pontjain – „Cool cat!” ahogy az angolok mondanák.

5) A kék szem és a hallás

A többi, kék szemű macskával ellentétben, amelyek hajlamosak a halláskárosodásra, a sziámiknál ilyesmi fel sem merül. A kék szem okozhat némi problémát a látásukban, leginkább éjszaka, ám ettől csak még inkább kötődnek a gazdijukhoz, hisz jobban rá vannak utalva.

6) A bandzsa macska nem jó fajta!

Talán ez a pont a legfontosabb. Szerencsére a kancsalság napjainkban elég ritka – köszönhetően a felelős tenyésztőknek. A kancsalság genetikai hiba, mely további egészségügyi problémákat is feltételezhet, és a genetikai gondok akár évekkel később is megjelenhetnek…

Vissza