A SZÍNES SZIÁMI-VILÁG

A fajta különlegessége, hogy a kölykök szinte hófehéren jönnek a világra. A rájuk jellemző színek csak később jelennek meg, először a füleiken, majd a pofijukon, farkon, lábakon, és a hímeknél a herezacskón. Ezt a típusú mintázatot „colorpoint”-nak nevezzük. A nőstények 7-8 hónapos korukra, a kandúrok már 6 hónapos korukra nemileg éretté válhatnak – ezért javasolt a minél korábbi ivartalanítás.

A fókaszínű sziáminak, mint amilyen Mora és Matti is, nagyon rövid a szőrzete, finom a tapintása és meleg krémszínű. A macska hátulsó részén kissé sötétebb árnyalatú, gyomra és mellkasa tájékán azonban világosabb, szőrvégei mély fókabarnák.

A csokoládéjegyű sziámi macskának elefántcsont színű teste van, szőrvégei kakaóbarnák, az orr és a mancsok fahéjszínűek, szemei sötétkékek.

A kékjegyű sziámi macskák - mint amilyen Cirkon - is Sziámból származnak. 1894-ben egy kékjegyű nőstényt vettek fel a Siamese Cat Club (Sziámi Macska Klub) nyilvántartásába. Az 1896-os londoni Holland House kiállításon mutatkozott be. 1926-ban további 16 kék sziámi érkezett, ezeket is bejegyezték az angol törzskönyvbe. A jegyek kékesszürkék, a test színe világos, közel fehér, a háton és az oldalakon könnyed jeges kék színezéssel. Az orr és a talppárnák szintén kékesszürkék.

Lilajegyű sziámi macska színezete a szervezet rossz vérellátása miatt a jegyek csak a füleken, a pofán, a végtagokon, a farkon figyelhetők meg. A szemük a sztenderd szerint sötétkék - a világos szeműeket nem szabad tovább tenyészteni, mert kancsalság előfordulhat, ami sajnos öröklődhet.

Vissza